Datums:
Adrese:
  • Pils iela 16, Sigulda, Siguldas pilsēta, Siguldas novads, LV-2150
  • Saņemt norādes

Siguldā notiks pirmie Vidzemes Prozas lasījumi!

Aicinām Vidzemes rakstniekus un literatūras interesentus pulcēties uz pirmajiem “Vidzemes Prozas lasījumiem”, kas notiks 1. novembrī, plkst. 18.00 kādreizējā Rakstnieku pilī, tagadējā Siguldas Jaunajā pilī, Pils ielā 16. Pasākumu vadīs publicists un dzejnieks Ilmārs Šlāpins, ar muzikālām improvizācijām uzstāsies ģitārists un vokālists Aleksandrs Aleksandrovs.

Ar iepriekš nepublicētu prozas darbu lasījumiem uzstāsies pieci Vidzemes autori – konkursa “Vidzemes Prozas lasījumi” 2. kārtas nominanti:

Aukstums ar stāstu “Līgodama upe nesa” (Salaspils novads);

Evita Hofmane ar stāstu “Paslēpes” (Valmiera);

Indra Skudra ar stāstu “Aizmirsu, bet ko?” (Jaunogre);

Lea Vinks ar stāstu “Rozlillā gorilla” (Siguldas novads);

Ramona Indriksone ar romāna “Vidaga” fragmentu (Cēsis).

Konkursa darbus pēc to mākslinieciskās kvalitātes vērtē profesionāla Vidzemes literātu žūrija: Vidzemes Prozas lasījumu žūrijas priekšsēdētājs Arno Jundze – Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs, rakstnieks (dzīvo Ogrē un Ziemeļvidzemē); Agnese Rutkēviča – rakstniece, dzejniece, aktrise (dzīvo Valmierā); Aija Bremšmite, grāmatu apskatniece, bibliotekāre (dzīvo Ogrē); Dace Rukšāne – rakstniece (dzīvo uz trīs Vidzemes novadu robežas); Guntis Berelis – rakstnieks, literatūrkritiķis (dzīvo Cēsīs); Luīze Pastore, rakstniece (dzīvo Siguldas novadā). Pasākuma laikā žūrija izvirzīs divus laureātus, kuri pārstāvēs Vidzemi “Prozas lasījumos 2024” Rīgā.

Par festivāla “Prozas lasījumi” aizsākumu tiek uzskatīts 1995. gads, kad neliela domubiedru grupa atjaunoja prozas lasījumu tradīciju, kuras pirmsākumi meklējami 1977. gadā.

Šobrīd “Prozas lasījumi” ir izauguši līdz starptautiskam festivālam, kas katru gadu decembrī ir viens no gaidītākajiem literatūras notikumiem. 

Šogad jau vienpadsmito reizi notiks “Kurzemes Prozas lasījumi” un piekto reizi “Latgolys prozys skaitejumi”, kuriem pirmo reizi pievienosies “Vidzemes Prozas lasījumi”, lai veicinātu literāro procesu Vidzemē, atklātu un iedrošinātu jaunus autorus, palīdzētu viņiem sasniegt plašāku lasītāju loku, kā arī izvirzītu divus Vidzemes pārstāvjus dalībai “Prozas lasījumos 2024” Rīgā.

“Vidzemes Prozas lasījumus” organizē kultūras centrs “Siguldas Devons” sadarbībā ar Siguldas novada bibliotēku, Latvijas Rakstnieku savienību un ar Vidzemes vēsturiskās zemes novadu bibliotēku atbalstu.

“Vidzemes Prozas lasījumu” konkursa norisi finansiāli atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions.

“Vidzemes Prozas lasījumu” noslēguma pasākumu un 2. kārtas nominantus atbalsta: Siguldas novada pašvaldība, literatūras, publicistikas un vēstures žurnāls “Domuzīme”, mēnešraksts “Avīzes Nosaukums”.

Konkursa norisi atspoguļo mājas lapās Sigulda.lv, rakstnieciba.lv un mumspatik.lv, kā arī kultūras centra “Siguldas Devons”, Siguldas novada bibliotēkas, Latvijas Rakstnieku savienības, “Mums patīk” Facebook lapās un grupā “Tepat Rīgā un Latvijā”.